Data e postimit: 2020-02-01 09:44:03
Lexime: 4848
Cilësitë e shqiptarëve
Lloji: Ese argumentuese
Tema: Çfarë mund të bëjnë shqiptarët që të përparojnë në të ardhmen ?
Autori: Kevin Çika
Shkolla: Havzi Nela
Klasa: 11 G
Qyteti: Kukës
E-mail: kejvin.cika@gmail.com


Populli shqiptar është dalluar ndër vite për një trimëri të rrallë,kurajo dhe besnikëri.Me penë dhe me pushkë,kanë arritur të fitojnë lirinë dhe identitetin kombëtar që u takon.Edhe pse,historia pak herë ka qenë bujare me ne.Ndërsa sot ,një kohë e re për popullin shqiptar po mbërrin.E ardhmja po shkruhet sot.Dhe që ajo të jetë në favor të Shqipërisë,duhet që dhe ne të ndryshojmë sadopak nga vetja jonë.Sepse gjërat e mëdha nisin nga gjëra të
vogla.Shqiptarët janë mbajtur si “komb” i besës.Dhe këtë cilësi kaq të mirë assesi që nuk duhet ta humbasim.Në kohërat e luftës dhe të varfërisë,shqiptarët ishin gati të ndanin bukën dhe shtëpinë me çdokënd që nuk kishte.Ata ishin shumë bujarë dhe të gatshëm për të respektuar.Ndonëse sot po mbizotëron kultura individualiste ,ne nuk duhet të biem pre e saj.Në luftë shqiptarët bëheshin si një trup i vetëm,për të ngritur krye kundër armikut.I cili donte tu cënonte të drejtat e tyre.Ata nuk shikonin as fe dhe as krahinë.Sot,tani që po . flasim,niveli ekonomik në vend është shumë i ulët.Papunësia,emigrimi,korrupsioni dhe largimi i shqiptarëve janë në shifra shqetësuese.Një pyetje me interes kombëtar ngrihet : Vallë,si mund të zhvillohet Shqipëria ?.Ashtu si kohë më parë,sërish duhet të mblidhemi bashkë.Që të punojmë fort,dhe të mos vendosim interesat tona personale,para atyre kombëtare.Ta bëjmë kombin tonë një vend ku shpresa për të ardhmen do të jetojë. Nuk duhet të shohim te njëri-tjetri ato çka ne na ndajnë,por ato çka ne na bashkojnë.Vetëm ne e kemi në dorë fatin e kombit tonë,dhe askush tjetër.Fjala e shqiptarit,gjithmonë ka zënë vend kudo.E dëgjohej nga të gjithë.Megjithatë,po aq të forta sa i kemi fjalët duhet ti kemi edhe veprat.Shqiptarët,edhe në kushtet më të vështira,dijen dhe arsimin e kishin në plan të parë.Sepse vetëm kështu populli dhe njeriu do gëzojnë mirëqenie.Prandaj duhet që më shumë se kurrë,ti kushtojmë vëmendje arsimit.Sepse vetëm kështu do nxjerrim njerëz të zotē,që do jenë në gjendje të bëjnë Shqipërinë e së ardhmes.Për popullin tonë me rëndësi të madhe,sa dhe vetë jeta ka qenë nderi.Por në përpjekje për të mbrojtur nderin,shqiptarët kanë bërë fenomene negative që nuk na çojnë asgjëkundi.Por vetëm na kthejnë mbrapa.Siç është gjakmarrja.Ne duhet që të lemë pas inatet dhe hasmëritë e së kaluarës,që në vend të mbizotërojë harmonia dhe qytetaria.Të gjitha këto,i kemi vetë në dorë.Mjaftojmë të korrigjojmë të metat tona si popull.Dhe si rezultat,e ardhmja e Shqipërisë do jetë shumë më e begatë.Madje edhe më e begatë sa ëndrrat dhe aspiratat që kishin rilindasit tanë.

Vepra te ngjashme
Autori: Kevin Çika · Lloji: Ese shpjeguese · Tema: Atdheu
Shqipëria,ndonëse një vend i vogël ka arritur të përballojë shumë armiq.Më përpara populli shqiptar bëhej bashkë dhe luftonte me një trimëri të madhe.Në mënyrë që brezi i ri të lindte i lirë.Popullin shqiptar gjithmonë e ka mbajtur g...
Autori: E.K · Lloji: Pershkrim · Tema: Shqipëria
Një fjalë e urtë thotë: “ Dashuria për atdheun është mbi të gjitha dashuritë”.Është më se e vërtetë. Kjo tregohet më së shumti në poezitë dhe prozat e shumta të rilindasve të shquar shqiptarë. Në vargjet e tyre shprehet dashur...
Autori: Kevin Çika · Lloji: Tekst argumentues · Tema: Fjalimi politik në parlamentin e Shqipërisë
Të nderuar zonja dhe zotërinj deputetë të Kuvendit të Shqipërisë.I nderuar Zoti Kryeministër dhe ju Zoti Kryetar i Parlamentit.Teksa po vija drejt kësaj foltoreje goxha të ngritur,një pyetje më lindi.E do kisha dëshirë ta ndaja me ju.A mun...
Autori: Kevin Çika · Lloji: Ese pershkruese · Tema: 75 vjetori i çlirimit
Liria është ajo ndjenjë që na formëson dhe na bën këta që jemi.Ajo zgjon shpresë dhe dashuri të paskajshme.Dhe arrin të shërojë shpirtin nga çdo vuajtje.Kur të gjithë ne si popull kemi liri,ne ndihemi kryelartë.Dhe më të fortë për sfi...
Autori: kristinastefa · Lloji: Ese argumentuese · Tema: per ndarjen e Shqiperisë
Copëtimi i Shqipërisë është një barrë e rëndë për kombin shqiptar, e cila ka shtyrë shumë atdhetarë që pas copëtimit të punojnë politikisht e me përpjekje të armatosur, për ribashkimin e kombit shqiptar.Që nga kongresi i Berlinit më ...
Autori: Shkurta Xheladini · Lloji: Hartim · Tema: 28 Nentori
Urime Festa e 28 Nëntorit të gjithë shqiptarëve kudo që janë. Kjo ditë e bekuar dhe e shënuar për të gjithë ne ka qenë dhe mbetet simbol i bashkimit, unitetit, lidhjes, krenarisë, qëndresës dhe vendosmërisë së popullit shqiptarë. Kj...
Autori: Besart Lamallari · Lloji: Hartim · Tema: 28 nentori
Urime Festa e 28 Nëntorit të gjithë shqiptarëve kudo që janë. Kjo ditë e bekuar dhe e shënuar për të gjithë ne ka qenë dhe mbetet simbol i bashkimit, unitetit, lidhjes, krenarisë, qëndresës dhe vendosmërisë së popullit shqiptarë. Kj...
Autori: Elidona Duraku · Lloji: Ese shpjeguese · Tema: Bukuria e fshehur
Të kaluar dhe të pranishëm, antik dhe modern, të rinj dhe të vjetër, musliman dhe të krishterë, të pasur dhe të varfër, veri dhe jug, urban dhe rural, monarkist dhe socialist: ekstremet e shoqërisë shqiptare janë të gjalla, tensionet janë ...
Autori: Valton Islami · Lloji: Ese pershkruese · Tema: 28 nëntori
Sa herë që vie nëntori,e moti fillon të ftohet ne kujtojmë ditën më të madhe për ne. Ditën e pavarsisë së SHQIPËRISË.Pas shumë shekuj përpjekje e mundi ëndrra më e madhe e gjithë shqipëtarëve u bë realitet. Në karrocën e vjetër t...
Autori: Kevin Çika · Lloji: Ese argumentuese · Tema: Fati ynë
Njerëzit janë mjaft të ndryshëm me njëri-tjetrin duke u bazuar në pikëpamje.Ai e shikon botën dhe jetën në perspektiva të ndryshme.E njëjta gjë mund të thuhet nëse fatin tonë e shkruajmë vetë,apo është i paracaktuar nga një vullnet hy...
Autori: Kevin Çika · Lloji: Ese argumentuese · Tema: Fjalët e huaja
Fjalët e huaja po përdoren në shumë fusha të jetës.Në Shqipëri,veçanërisht përdoren. edhe fjalë të gjuhës turke.Kjo ndodh për shkak të pushtimit 500 vjeçar Osman,i cili ka ndikuar edhe. kulturalisht.Por në fjalorin tonë,si pa kuptuar,z...
Autori: Xhoana Cuni · Lloji: Ese argumentuese · Tema: Profesioni
Njeriu është krijuar që të jetoje, të mësoje, të ballafaqohet me sfida të ndryshme që i sjell jeta. Çdo sfidë tejkalohet kur vullneti nuk mungon. Njëriu është një qenie që ka forcë të mjaftueshme për ta kontrolluar gjithë botën ...
Autori: Fejz Demiri · Lloji: Poezi lirike · Tema: kombëtare
Z.Bill Clinton Kur zemra e popullit digjej Si qiriu në errësirë Askush se ndihmonte popullin tonë Të djegur ,e të pjekur Askush s'pyeste për popullin shqiptar Se a jemi të gjallë A kemi bukë ,strehim Se ku...
Autori: Maggie S. · Lloji: Ese argumentuese · Tema: Ismail Kadare
Ismail Kadare, tanimë një emër i njohur në të gjithë botën, është një nga figurat më të shquara të letërsisë shqipe që ende vazhdon të shkruajë dhe të mahnisë botën me veprat e veta. Edhe pas kaq vitesh si shkrimtar, dhuntia e tij nuk...
Komentet e fundit!Shto komentin tend per vepren e mesiperme!

Last name
Emri:
Email:
Komenti:
Pyetje sigurie
Sa eshte shuma e ketyre dy numrave:
1 + 2 =


Copyright © 2011 - 2022 YourLiterary.com | Shqip | Mobile version. All Rights Reserved
Powered by YourLiterary.com