Data e postimit: 2021-12-02 19:50:38
Lexime: 326
E bukura dhe e shemtuara
Lloji: Ese filozofike
Tema: E bukura dhe e shemtuara
Autori: Elion Hasa
Shkolla: Ibrahim Muca
Klasa: 11a
Qyteti: librazhd
E-mail: elionhasa36@gmail.com


Cili është përkufizimi i bukurisë? A ekziston një përkufizim i tillë? Apo secili prej nesh ka shpjegimin e tij? Ndoshta një person që unë mendoj se është i bukur, dikush tjetër e konsideron të shëmtuar. Ju mund të gjeni defekte te një person që ndoshta nuk ekzistojnë, ose dikush mund ta konsiderojë veten të shëmtuar pa asnjë arsye.
nëse gjithçka që Zoti krijoi është e bukur, atëherë pse ekziston "e shëmtuara"? Ne mund të mendojmë për të gjitha gjërat që quhen të shëmtuara. Për shembull mund të mendojmë për qytete të caktuara, ndërtesa, makina, rroba dhe objekte të tjera estetike. Ne gjithashtu mund ta quajmë "të shëmtuar", një pikturë, muzikë, fjalë dhe qëndrime, ose disa njerëz mund të duken të shëmtuar. Por pa ndryshim, kjo listë tregon se "e shëmtuara" është në një farë mënyre e lidhur me llojin njerëzor. Ekzistenca e vullnetit të lirë, e cila është karakteristike për njerëzit, shpjegon pse "e shëmtuara" ka të bëjë vetëm me njerëzit. Kjo shëmti rezulton nga veprimet tona të keqdrejtuara dhe të pazhvilluara.

Bukuria është një term abstrakt, çështjet e të cilit lidhen me shijet e njerëzve. Estetika është një fushë e filozofisë që ka si objektiv kryesor konceptin e së bukurës. Në Psikologji dhe Sociologji, "shija" e së bukurës varet nga karakteri psikogjenetik apo social. Koncepti i së bukurës ndikohet nga një kompleks ndjenjash të krijuara nga mjedisi shoqëror dhe psikika individuale. Veçanërisht bukuria në art, letërsi dhe muzikë ndikohet fuqishëm edhe nga edukimi, ideologjia dhe mjedisi shoqëror. Gjatë historisë, kriteret e vlerësimit të bukurisë, përsosmërisë, harmonisë dhe linjave të ngjyrave kanë ndryshuar. Bukuria e vërtetë është, nga natyra, e brishtë dhe unike, si një pikturë në një afresk. Bukuria do të thotë shëndet, thjeshtësi dhe është shumë e rëndësishme të kujtojmë se tiparet tona janë të trashëguara dhe jo të fituara.
Ky term “bukuri”, me një përkufizim të vështirë, ka ndjekur evolucionin e shumë shekujve nën sytë e tij të kritikës. Bukuria është premtimi i lumturisë dhe është gjëja kryesore që ka frymëzuar artistët në mbarë botën. Për shekuj me radhë, bukuria mbetet një kusht ideal në modë. Në ditët e sotme bukuria shpesh përshkruhet si një luks; si diçka pa të cilën njeriu mund të jetojë, por ne nuk mund të heqim dorë realisht nga bukuria. E kundërta është gjithashtu e vërtetë. Pra, është shumë e rëndësishme të vlerësojmë bukurinë në të gjitha degët e jetës: në qëndrim, në mënyrën e të folurit dhe në veshje gjithashtu.

Vepra te ngjashme
Autori: Lorena Luarasi · Lloji: Ese e krahasim-kontrastit · Tema: Krahasimi i agimit me perendimin
Bukuria është një koncept shumë i gjerë. Individë të ndryshëm kanë mendime të ndryshme për këtë temë. Bukurinë e kemi të paraqitur kudo. Vetëm në një moment mund të gjejmë kaq shumë kontraste të së bukurës. Po gjithë jeta sa e bu...
Autori: ornida · Lloji: Poezi dashurie · Tema: dashuria
Bukuria e kalit është ne vrapim Bukuria e lules është ne lulzim Bukuria e borës është në natyr Bukuria e diellit është në ngrohtësi Bukuria e Jon është në dashuri
Autori: Rina Cakrani · Lloji: Ese vleresuese · Tema: moda,te rinjte,
Moda është një një term I përdorur zakonisht për të përshkruar një stil veshjeje,I cili është mjaft I përhapur në pjesën më të madhe të popullsisë.Një stil veshjeje qëndron popullor zakonisht deri në tre vjet,dhe më pas ne themi se ...
Autori: Ajshe Iljazi · Lloji: Hartim · Tema: Natyra
Shëtitja në natyrë është kënaqësi por edhe me familje të dalësh në piknik të kalosh ditën në një ambient të bukur është mrekulli.Ne për natyrën duhet të kujdesemi shumë ta mbajmë pastër prej mbeturinave.Natyra është një pjes...
Autori: no.name · Lloji: Analize letrare · Tema: nje dite ne natyre
Shëtitja në natyrë është kënaqësi por edhe me familje të dalësh në piknik të kalosh ditën në një ambient të bukur është mrekulli.Ne për natyrën duhet të kujdesemi shumë ta mbajmë pastër prej mbeturinave.Natyra është një pjesë ...
Autori: Elidona Duraku · Lloji: Tregim · Tema: Jemi te ndryshem por te barabarte
Le të shqyrtojmë personat. Qeniet njerëzore do të përshtaten përkufizimin tonë të njerëzve për tani, por do të kthehemi në këtë më vonë. Të gjithë personat janë të barabartë. Kjo duket e qartë për mua. Tani, unë jam i vetëdijshëm...
Autori: Elmedina Deda · Lloji: Ese argumentuese · Tema: "Shoqëria në ditët e sotme"
"Shoqëri" e lehtë ta thuash por e vështirë për disa njerëz për tu mbajtur.Shoqërinë e mirë duhet ta ruajmë sepse në kohën ku ne po jetojmë është e vështirë të gjesh një mik/e të vërtet i cili ose e cila është gjithmonë krah teje p...
Autori: Gabriela Haxhi · Lloji: Ese argumentuese · Tema: Rutina e Perditshme
Jeta… Gjithçka në jetë është zgjedhje. Madje edhe situatat më të pashpresa, edhe ato, në thelb, janë zgjedhje. Edhe heshtja përballë një situate të rëndë është zgjedhje. Gishti me të cilin mbajmë lapsin, po i njëjti gisht që pë...
Autori: Elmedina Deda · Lloji: Ese argumentuese · Tema: Shprehu
E sot po e filloj me një shkrim të ri dhe shpresoj se do mund ta gjeni veten në këtë tekst. Mund të ju ket ndodhur ndonjëherë,të përballeni me ndonjë person e të thoni me vete: "unë jam zero në krahasim me atë?"E të mendoni se ai apo ajo...
Autori: Kevin Çika · Lloji: Ese argumentuese · Tema: Fenomeni i donkishotizmit
Shumë vepra të arrira të letërsisë botërore kanë lënë mbresa të paharrueshme në kujtesën e njerëzve.Ato kanë krijuar personazhe "kult" që kalojnë si pa kuptuar kufijtë e veprës.Njerëz të shumtë gjejnë veten në ta. Ne menjëherë ...
Autori: s.sh · Lloji: Ese argumentuese · Tema: nje mik i vertete
Secili prej nesh ka shokë e shoqe. Marrëdhënia jonë me çdonjërin prej tyre është e ndryshme. Vetëm me disa ose me dikë ndihesh më i afërt dhe u beson më shumë. Një shok i vërtetë është gjëja më e bukur që mund të ndodh në jetën e ...
Autori: Armando Gega · Lloji: Ese argumentuese · Tema: Jeta
Jeta njerëzore është me të vërtetë një dhuratë shumë e çmuar. Çdo moment i jetës njerëzore na sjell një mundësi. Një mundësi për të vepruar për të zhvilluar dhe shprehur virtytet tona. Çdo moment hap rrugën që ne të marrim bekime....
Autori: pamela pami · Lloji: Ese shpjeguese · Tema: emancipimi qe duhet te beje shoqeria ne menyre qe individi te mos ndihet i vetmuar, por te gjeje hapesirat e nevojshme pe t'u ndier pjese organike e mire-funksionimit te saj.
NË SHOQËRINË e sotme shumë njerëz ndihen të vetmuar. Vetmia mund të prekë njerëz të të gjitha moshave, racave, shtresave shoqërore dhe besimeve fetare. A je ndier ndonjëherë i vetmuar? Ç’është e vërteta, të gjithë kemi pasur raste ku...
Autori: Kevin Çika · Lloji: Ese argumentuese · Tema: Paraja dhe roli i saj në shoqëri
Sot,në shoqërinë moderne kapitaliste jemi të rrethuar me modele që kanë në qendër të saj paranë.Shohim njerëz të pasur që bëjnë shpenzime të çmendura.Apo me modelin e njerëzve shumë të pushtetshëm ,e të rrethuar me pushtet.Ne priremi...
Komentet e fundit!Shto komentin tend per vepren e mesiperme!

Last name
Emri:
Email:
Komenti:
Pyetje sigurie
Sa eshte shuma e ketyre dy numrave:
1 + 2 =


Copyright © 2011 - 2022 YourLiterary.com | Shqip | Mobile version. All Rights Reserved
Powered by YourLiterary.com