Data e postimit: 2022-12-25 18:22:28
Lexime: 166
Ese: Rëndësia e filozofisë
Lloji: Ese argumentuese
Tema: ese, filozofi, rendesia e filozofise
Autori: Big G
Shkolla: ;)
Klasa: 10D
Qyteti: Fier
E-mail: xhonderri@gmail.com


Filozofia na ka pajisur me disa nga idetë më të rëndësishme dhe me më shumë ndikim në histori. Idetë më të rëndësishme në historinë e filozofisë konsiderohen si një pikë kthese në sferën e mendimit. Ideja apo citati tregojnë shumë pak. Ata janë përfundimi i një linje argumentimi rreth natyrës së një çështjeje. Kur shqyrtojmë arsyetimin, ideja fillon dhe merr kuptim.
- Filozofia është një fushë studimi që kërkon të kuptojë misteret e ekzistencës dhe realitetit. Ajo përpiqet të zbulojë natyrën e së vërtetës dhe njohurive, të gjejë atë që ka vlerë dhe rëndësi themelore në jetë; gjithashtu, shqyrton marrëdhëniet midis njerëzimit dhe natyrës, midis individit dhe shoqërisë.
- Mendimi filozofik është një pjesë e pashmangshme e ekzistencës njerëzore. Pothuajse të gjithë janë ngatërruar herë pas here nga pyetje thelbësore filozofike si p.sh: “A kishte ekzistencë para se të lindja?”; “Çfarë është jeta?”; “A ka jetë pas vdekjes?”, etj. Shumica e njerëzve gjithashtu kanë një lloj filozofie në kuptimin e një këndvështrimi personal mbi jetën. Edhe një person që pretendon se marrja parasysh e pyetjeve filozofike është humbje kohe, po shpreh atë që është e rëndësishme, sipas spektrit të gjykimit të tij. Një refuzim i gjithë filozofisë është në vetvete filozofi.
- Duke studiuar filozofinë, njerëzit mund të sqarojnë atë që besojnë dhe ata mund të stimulohen të mendojnë për pyetje të tjera. Një person mund të studiojë filozofinë dhe filozofët në të kaluarën për të zbuluar pse ata mendonin ashtu si dhe çfarë vlere mund të kenë mendimet e tyre në jetën e tij. Ka njerëz që thjesht kënaqen me leximin e filozofëve të mëdhenj, veçanërisht ata që ishin edhe shkrimtarë të shkëlqyeshëm.
- Filozofia ka pasur ndikim të madh në jetën tonë të përditshme. Vetë gjuha që flasim përdor klasifikime të nxjerra nga filozofia. Për shembull, klasifikimet e emrit dhe foljes përfshijnë idenë filozofike se ekziston një ndryshim midis gjërave dhe veprimeve. Nëse pyesim se cili është ndryshimi, ne po fillojmë një hetim filozofik.
- Çdo institucion i shoqërisë bazohet në ide filozofike, pavarësisht nëse ai institucion është ligji, qeveria, feja, familja, martesa, industria, biznesi apo arsimi. Dallimet filozofike kanë çuar në përmbysjen e qeverive, ndryshimeve drastike në ligje dhe në transformimin e të gjithë sistemeve ekonomike. Ndryshime të tilla kanë ndodhur sepse njerëzit e përfshirë kishin besime të caktuara në lidhje me atë që është e rëndësishme, e vërtetë, reale dhe domethënëse dhe se si duhet të organizohet jeta.
- Sistemet e arsimimit ndjekin idetë filozofike të një shoqërie rreth asaj që duhen të mësohen fëmijët dhe për cilat qëllime. Shoqëritë demokratike theksojnë se njerëzit mësojnë të mendojnë dhe të bëjnë zgjedhje për veten e tyre. Vlerat dhe aftësitë e mësuara nga sistemi arsimor i një shoqërie reflektojnë kështu idetë filozofike të shoqërisë për atë që është e rëndësishme.

Vepra te ngjashme
Autori: Elion Hasa · Lloji: Ese filozofike · Tema: E bukura dhe e shemtuara
Cili është përkufizimi i bukurisë? A ekziston një përkufizim i tillë? Apo secili prej nesh ka shpjegimin e tij? Ndoshta një person që unë mendoj se është i bukur, dikush tjetër e konsideron të shëmtuar. Ju mund të gjeni defekte te një per...
Autori: Big G · Lloji: Ese informuese · Tema: ese, vetmia, frika nga vetmia
Vetmia. Një prej ndjenjave të cilave njeriu u trembet më shumë. Një njeri i vetmuar nuk është vetëm ai që nuk ka asnjë pranë. Dikush mund të jetë i rrethuar nga njerëz, por gjithsesi, mund të ndihet i vetmuar në shpirt, sikur s’mund t’...
Autori: DION HASANAJ · Lloji: Ese filozofike · Tema: SISTEMI
SISTEMI Në jetën tonë të përditshme shpesh herë dëgjomë fjalën sistem te përdoret por rastet kur ne i kushtojmë vëmendje përdorimit të kësaj fjale janë shumë të rralla.Po si perkufizohet sistemi në v...
Autori: Kevin Çika · Lloji: Ese shpjeguese · Tema: Roli i vetmisë në krijmtarinë e ekzistencialistëve
Në letërsi,filozofi,dhe art jepen një sërë përkufizimesh mbi vetminë.Në shumicën e rasteve ajo shikohet si një gjendje depresive ose si një agoni sociale,të cilat disa njerëz për rrethana të ndryshme e kalojnë.Disa të tjerë i japin ngjy...
Autori: Kevin Çika · Lloji: Ese shpjeguese · Tema: Teatri dhe jeta
Jeta dhe teatri kanë një lidhje mjaft të ngushtë.Qysh në kohërat abtike është vënë re një paralelizim mes jetës dhe teatrit.Kjo gjë vihet re qartë nga çdokush.Tragjedia tregon përmes aktorëve sprovat që lalon çdokush për të vënë dre...
Autori: Kevin Çika · Lloji: Ese shpjeguese · Tema: Teatri dhe jeta
Jeta dhe teatri kanë një lidhje mjaft të ngushtë.Qysh në kohërat abtike është vënë re një paralelizim mes jetës dhe teatrit.Kjo gjë vihet re qartë nga çdokush.Tragjedia tregon përmes aktorëve sprovat që lalon çdokush për të vënë dre...
Autori: Elmedina Deda · Lloji: Ese argumentuese · Tema: "Shoqëria në ditët e sotme"
"Shoqëri" e lehtë ta thuash por e vështirë për disa njerëz për tu mbajtur.Shoqërinë e mirë duhet ta ruajmë sepse në kohën ku ne po jetojmë është e vështirë të gjesh një mik/e të vërtet i cili ose e cila është gjithmonë krah teje p...
Autori: Kevin Çika · Lloji: Ese argumentuese · Tema: Fenomeni i donkishotizmit
Shumë vepra të arrira të letërsisë botërore kanë lënë mbresa të paharrueshme në kujtesën e njerëzve.Ato kanë krijuar personazhe "kult" që kalojnë si pa kuptuar kufijtë e veprës.Njerëz të shumtë gjejnë veten në ta. Ne menjëherë ...
Autori: Elidona Duraku · Lloji: Tregim · Tema: Jemi te ndryshem por te barabarte
Le të shqyrtojmë personat. Qeniet njerëzore do të përshtaten përkufizimin tonë të njerëzve për tani, por do të kthehemi në këtë më vonë. Të gjithë personat janë të barabartë. Kjo duket e qartë për mua. Tani, unë jam i vetëdijshëm...
Autori: Erisa Janku · Lloji: Analize letrare · Tema: Liria e fjalës
Liria e fjalës Liria është një dritare e jetës. Në faqe të parë,këtë liri të gjithë e kemi kuptuar,por rreth saj njerëzit japin mendime të ndryshme. Liria e fjalës,për mua është të shpreh hapur hapur mendimin,të...
Autori: Orient Maha · Lloji: Ese argumentuese · Tema: Racizmi sipas meje
Racizmi është besimi në superioritetin e një race mbi tjetrën, e cila shpesh rezulton në diskriminim, segregacion dhe paragjykime ndaj njerëzve në bazë të racës apo përkatësisë etnike, kombëtare, fetare, etj. Sot, përdorimi i termit "raciz...
Autori: Kevin Çika · Lloji: Ese shpjeguese · Tema: Si do ishte bota jonë pa ligje
Siç e dimë,ligji është drejtuesi i mënyrës sonë të jetesës dhe i mënyrës sonë të të menduarit.Shoqëria i ka krijuar ligjet si një mekanizëm rregullues i shoqërisë sonë që të garantojë vazhdimësinë e saj.Ato janë krijuar nga përf...
Autori: Kevin Çika · Lloji: Ese shpjeguese · Tema: Si do ishte bota jonë pa ligje
Siç e dimë,ligji është drejtuesi i mënyrës sonë të jetesës dhe i mënyrës sonë të të menduarit.Shoqëria i ka krijuar ligjet si një mekanizëm rregullues i shoqërisë sonë që të garantojë vazhdimësinë e saj.Ato janë krijuar nga përf...
Autori: Armela Reshiti · Lloji: Ese argumentuese · Tema: Të ndryshëm , por gjithëashtu të barabartë
A është e vërtetë që të gjithë jemi njësoj? Apo jemi të gjithë të ndryshëm? Njerëzit duket se argumentojnë pafund për këtë temë. Merrni parasysh skenarët e mëposhtëm: “Ai thotë se nuk dëshiron vëmendje. Por a ia shikonit f...
Komentet e fundit!Shto komentin tend per vepren e mesiperme!

Last name
Emri:
Email:
Komenti:
Pyetje sigurie
Sa eshte shuma e ketyre dy numrave:
1 + 2 =


Copyright © 2011 - 2023 YourLiterary.com | Shqip | Mobile version. All Rights Reserved
Powered by YourLiterary.com