Data e postimit: 2022-12-25 17:47:43
Lexime: 57
Analize letrare "Libri Sekret", Gregory Samak
Lloji: Analize letrare
Tema: analize, le livre secret, libri sekret, gregory samak, roman
Autori: Gregory Samak
Shkolla: ;)
Klasa: 9A
Qyteti: Fier
E-mail: xhonderri@gmail.com


Analizë letrare

Libri që kam zgjedhur për të zhvilluar analizën letrare është “Libri sekret” i autorit francez Gregory Sámak.

Pjesa I
Autori: Gregory Sámak
Titulli: “Le livre secret”
Tregimi: Roman
Konteksti letrar: Letërsi moderne europiane

Pjesa II

Tema: Ky libër shtjellon qartë urrejtjen dhe përbuzjen që përmbanin gjermanët kundër popullsisë hebre. Libri tregon historinë e jetës së Adolf Hitlerit që kur ishte fëmijë e deri në arritjen e kulmit të karrierës së tij, kur ai u shpall “Fyhrer i tretë” i Gjermanisë dhe që gëzoi një pushtet absolut. Ardhja e tij në pushtet çoi në pasoja fatale për hebrenjtë ku u vranë 10 milionë njerëz të pafajshëm. Më pas, në libër, shfaqet elementi “fantazi” ku personazhi kryesor “Elias Eini”, interferon në rrjedhën e histories duke ndryshuar fatin e miliona hebrenjve duke vrarë Hitlerin më 1920. Një rrëfim befasues, që flet për miqësinë dhe kurajën, urrejtjen dhe ligësinë. I gjithëkohshëm, “Libri sekret” gjen një jehonë të madhe në aktualitetin dhe në prirjet e epokës sonë.

Përmbajtja: Gjithçka fillon më 21 dhjetor 1943 në një ndër kampet naziste të asgjesimit të hebrenjve. Një djalë i vogël luan një lojë shah me oficerin e gardës naziste për të shpëtuar familjen e tij nga vdekja por fatkeqësisht ai humbet dhe i prihet gishti tregues po ashtu edhe familja e tij ndërron jetë … Gjysma e dytë e shekullit XX, Vjenë, Austri, Elias Eini ishte një burrë vetmitar. Ishte një ndër të paktët hebrenj që i kishin shpëtuar asgjesimit nga gjermanët. Familja e tij ishte shuar e tëra nga lufta, vetëm motra i kishte ngelur. Ai kishte punuar disa vjet dhe e kishte përmbushur misionin e tij. Tani, i dalë në pension, kujton vitet e arta kur ishte përkrah bashkëshortes së tij, Anës, e cila ndërroi jetë nga një aksident rrugor. Elias vendos që ato pak ditë që i kanë ngelur, t’i kaloj në një shtëpizë të humbur në Braunau – mbi – In, një fshat i vogël në Austrinë e Epërme. Me vendosjen e Eliasit në shtëpinë e tij të re, ai zbulon një dhomë të fshehtë, e cila ishte me rafte librash, një holl i cili dukej, se nuk do të mbaronte kurrë. Eliasi vendos që të studiojë këta në mbrëmje pasi të ishte larguar guvernantja dhe shërbëtori i saj, Tomasi. Tomasi ishte një djalë jetim i cili jetonte në një apartament të braktisur. Ai takohej, çdo të enjte pas shkolle me vajzën e vetme të Reifenstahlëve, Marikën, vajzën që ai aq shumë e dashuronte. Marika ishte bija e kryetarit të bashkisë së Braunaut, Teodorit. Teodor Riefenstahl ishte një njeri shumë i ashpër dhe egoist saqë nuk pranonte që Marika të shoqërohej me Tomin. Përtej kësaj, ndërrojmë historinë. Me kalimin e netëve, Eliasi deshifronte kodet që ndodheshin nëpër libra dhe zbuloi se këta libra tregonin për jetën e secilit individ në tërë botën. Eliasi ishte i mrekulluar nga ky fenomen dhe mendoi pse ai duhet të ishte njeriu i cili duhet të kryente këtë zbulim. A ishte i caktuar nga Zoti? Pyetjet e mundonin. Papritmas Eliasi bie në gjumë. Me t’u ngritur gjendet në një turmë të mbushur me gjermanë dhe ushtarë të forcave SAT. Ai ishte nisur për të vrarë Hitlerin por u step për shkak të rrethanave që e detyruan atë. Me një udhëtim tjetër kohor, Eliasi gjendet në një konferencë ku pas saj në një shesh të mbushur me njerëz që gumëzhinin, Eliasi godett dy herë Hitlerin me pistoletën e tij “Luver” që ia kishte falur babai. Kështu, Adolf Hitleri largohet nga kjo botë në vitin 1920. Eliasi ndihej i gëzuar për faktin se ai shpëtoi jetën e miliona hebrenjve të pafajshëm. Kur kthehet, Eliasin e marrin disa ushtarë dhe e shoqërojnë drejt një burgu ku fati i tij nuk dihet, kurse Tomasi dhe Marika, të dy së bashku, largohen nga Braunau dhe zhduken përgjithmonë. Edhe pse historia ka një fund të lumtur për Tomasin, por një të trishtë për Eliasin, Eliasi e kreu misionin që i kishte caktuar Zoti me sukses dhe e kuptoi që çfarëdo që të ndodhte në vazhdim e më tej nuk kishte më rëndësi.

Lloji i tregimit: Roman social

Motivet: Motivet në këtë libër janë miqësia, kuraja, urrejtja dhe ligësia.

Kompozicioni: Në këtë libër ngjarjet janë të ndara në 3 kapituj dhe 2 epilogje. Ngjarjet zhvillohen në mënyrë të trazuar, autori fillon me tregimin e një ngjarjeje dhe pa e përfunduar plotësisht atë, kalon në zhvillimin e një ngjarjeje tjetër, pra, autori hidhet nga një kohë në tjetrën.

Pjesa III
Subjekti:
- Loja e shahut;
- Eliasi, shpërngulja e tij;
- Tomasi dhe aventurat e tij;
- Udhëtimet në kohë të Eliasit dhe Tomasit;
- Vrasja e Hitlerit;
- Arrestimi i Eliasit;
- Arratisja e Tomasit dhe Marikës.
Personazhi kryesor: Elias Eini
Personazhi dytësor: Tomas
Personazhi antagonist: Hitleri, nazistët
Figurantë: Gustav Sofi, guvernantja Poulster, Albert dhe Marta Kruger, Teodor dhe Gertrudë Reifenstahl, Gomel Apfelman, Boser, Marika.
Hapësira: Autori vendoset sa në Austri aq edhe në Berlin, sepse ngjarjet që trajtohen në libër kanë lidhje midis këtyre qyteteve.
Koha: Autori udhëton nga një kohë në tjetrën, nga fillimi i shekullit XX dhe deri në fundin e tij.
Rrëfyesi: Autori, në të shumtën e kohës, rrëfen në vetën e parë dhe herë – herë u jepet fjala personazheve.
Stili: Autori, shpreh atë ç’ka ai do të thotë, nëpërmjet fjalive me përbërje nga më të ndryshmet, duke krijuar një atmosferë tërheqëse për lexuesin.
Mesazhet:
- Fati i secilit prej nesh është i parapërcaktuar.
- Dashuria triumfon mbi gjithçka.
- T’i themi “JO” dallimit racial, jemi të ndryshëm por të barabartë.


Author: Big G

Vepra te ngjashme
Autori: Elisa Kastrioti · Lloji: Tregim · Tema: Braktisja
Një herë një vajzë e quajtur Arta ishte braktisur të cilën e kishte larguar babai nga shtëpia,atë e largoi babai nga shtëpia që ku ishte e vogël sepse nuk dëshironte që fëmijën ta ketë vajzë por djalë. Babai i Artës i kishte thënë n...
Autori: Senela Çekaj · Lloji: Ese pershkruese · Tema: Personazhi qe me frymezon
Unë kam lexuar librin “I fundmi i Mohikanëve”. Autori që e ka shkruar librin është James Fenimore Cooper. Aty flitet luftrat e shumta që ndërthurin dy fise dhe dy ushtri. Një ndër personazhet më të rëndësishme të atij libri është Unkas...
Autori: Kevin Çika · Lloji: Ese shpjeguese · Tema: Si do ishte bota jonë pa ligje
Siç e dimë,ligji është drejtuesi i mënyrës sonë të jetesës dhe i mënyrës sonë të të menduarit.Shoqëria i ka krijuar ligjet si një mekanizëm rregullues i shoqërisë sonë që të garantojë vazhdimësinë e saj.Ato janë krijuar nga përf...
Autori: Kevin Çika · Lloji: Ese shpjeguese · Tema: Si do ishte bota jonë pa ligje
Siç e dimë,ligji është drejtuesi i mënyrës sonë të jetesës dhe i mënyrës sonë të të menduarit.Shoqëria i ka krijuar ligjet si një mekanizëm rregullues i shoqërisë sonë që të garantojë vazhdimësinë e saj.Ato janë krijuar nga përf...
Autori: Elmedina Deda · Lloji: Ese argumentuese · Tema: Librat
Të ikësh larg e larg nga realiteti me të cilin përballemi,të udhëtosh në një përrallë të bukur të humbasësh pas bukurisë së rrallë që ka,të humbasësh e të mos dëshirosh për tu kthyer më,të përjetosh qetësinë të cilën kemi n...
Autori: Elmedina Deda · Lloji: Ese argumentuese · Tema: Librat
Të ikësh larg e larg nga realiteti me të cilin përballemi,të udhëtosh në një përrallë të bukur të humbasësh pas bukurisë së rrallë që ka,të humbasësh e të mos dëshirosh për tu kthyer më,të përjetosh qetësinë të cilën kemi nevo...
Autori: Big G · Lloji: Analize letrare · Tema: ese, dija, dijet, dashuria per dijen
- Warren Buffett tha njëherë: “Sa më shumë të mësosh, aq më shumë do të fitosh” Kjo është shumë e vërtetë. Shiko njerëzit e suksesshëm si Bill Gates, Elon Mosk, Winfrey Oprah dhe çdo njeri tjetër shumë të suksesshëm. Ata janë të...
Autori: Kevin Çika · Lloji: Ese filozofike · Tema: Liria e njeriut
Ne vijmë në këtë botë si qenie krejt të lira dhe të pafajshme.Kemi ardhur në jetë pa asnjë zinxhir a prirje,pavarësisht nga feja,raca dhe kombi.Me kalimin e kotës,vetëdija jonë fillon të zhvillohet.Dhe me fillimin e jetës shoqërore,njeri...
Autori: me · Lloji: Ese e krahasim-kontrastit · Tema: Pershkri 2 autoresh
Të dy kanë mbi kurriz koleksionin e dekoratave për letërsinë që krijuan dhe njëkohësisht, thesin e rëndë të mediokriteteve politike, që i mbuluan me figura letrare. Të dy janë gjigandë të kulturës dhe njëkohësisht, përgjegjës për zbu...
Autori: Xhesilda Paja · Lloji: Ese pershkruese · Tema: Femijeria
Fëmijëria , shpirti im rebel . Fëmijëria është stacioni më i bukur në udhën sa të gjatë por dhe të shkurtër të jetës. Është pranvera e shpirtit, është përjetimi më njerëzor i kësaj bote , të cilën e kujto...
Autori: Kevin Çika · Lloji: Analize letrare · Tema: Analiza e personazhit të Franc Kafkës
Franck Kafka mund të konsiderohet si një ndër shkrimtarët më me ndikim të shekullit XX.I cili solli një frymë të re në letërsinë botërore,që nuk ishte parë kurrë më parë.Për të njohur më mirë gjenialitetin e Kafkës,në fillim duhe...
Autori: Robert · Lloji: Ese filozofike · Tema: guximi
• 1. Nëse humbet guximin atëherë ke humbur vetveten. Ajo çfarë e mban gjallë një njeri dhe e dallon atë nga të tjerët janë vlerat nga të cilat ai karakterizohet. Një prej atyre vlerave është guximi. Çdo qenie njerëzore në këtë plan...
Autori: Anna Çani · Lloji: Ese filozofike · Tema: ideali
Sot shumë njerëz rrëzohen gjatë jetës së tyre e më pas pyesin veten pse. Vetëm se jeta na rrëzon,na bën të ndihemi keq nuk do të thotë që s'duhet të ngrihemi përsëri. Është një libër që flet pak,thjesht me tri etapa e që duket sikur...
Autori: Anna Çani · Lloji: Ese filozofike · Tema: Prometeu
Prometeu është heroi i parë humanist në të gjithe historinë e letërsisë dhe është një figurë e adhuruar për shumë artistë e poetë. Ai kreu një akt humannë kohën kur njerëzimi ndonjej në errësirë,injorancë dhe varfëri. Prometeu u r...
Komentet e fundit!Shto komentin tend per vepren e mesiperme!

Last name
Emri:
Email:
Komenti:
Pyetje sigurie
Sa eshte shuma e ketyre dy numrave:
1 + 2 =


Copyright © 2011 - 2023 YourLiterary.com | Shqip | Mobile version. All Rights Reserved
Powered by YourLiterary.com